Hoeveel mag ik verdienen naast mijn uitkering?

U ontvangt een uitkering omdat u ziek bent, werkloos bent of om een andere reden. Elke uitkering is anders en elke uitkering voldoet aan zijn eigen regels. Als u een uitkering ontvangt of als u een uitkering heeft aangevraagd, heeft u een werk coach toegewezen gekregen. Dit is uw contactpersoon binnen het UWV en hij of zij zal u met van alles helpen. U krijgt tips en adviezen over het zoeken naar een andere baan, hij of zij zal de meest belangrijke en algemene regels voorlezen en uw eventuele sollicitaties controleren. Regelmatig zal er een voortgangsgesprek zijn om eventuele vorderingen of veranderingen te bespreken. U kunt met al uw vragen terecht bij uw werkcoach. Als het goed is heeft u een visitekaartje gekregen met daarop een e-mail adres en een direct telefoonnummer. Dit is de makkelijkste manier om contact op te nemen met uw werkcoach. Heeft u dit kaartje niet meer? Bel dan naar uw UWV kantoor. Hou uw BSN nummer (Burger service nummer, voorheen sofinummer) bij de hand. Deze kan u vinden op uw legitimatiebewijs. Uw werk coach kan u waarschijnlijk goed informeren over de voorwaarden van het bijverdienen naast uw uitkering. In sommige gevallen zijn hij of zij contact zoeken met een collega om bepaalde dingen te overleggen. Het UWV is een grote instantie met vele afdelingen en uw werkcoach is geen specialist in elke afdeling. In dat geval zal er een afspraak worden gemaakt met u, uw werkcoach en de desbetreffende persoon voor meer informatie.

Verdienen naast de WW (werkloosheid wet)

Als u heeft opgegeven dat u 40 uur in de week beschikbaar bent voor nieuw werk, dient u ook te solliciteren naar functies voor 40 uur in de week. Soms gebeurt het dat u voor dit aantal uren geen baan kunt vinden, maar wel voor 20 uur in de week. Dit is geen enkel probleem, u kunt deze baan gewoon accepteren en u gaat deeltijd in de WW. U krijgt in dit geval nog de helft van uw WW uitkering en de andere helft verdient u bij uw nieuwe baas. U blijft een sollicitatieplicht houden voor de overige 20 uur. Als u als zelfstandige aan het werk gaat, gelden er andere regels. Hiervoor dient u contact op te nemen met uw werkcoach.

Verdienen naast de ziektewet

Als u in de ziektewet zit, wordt er vanuit gegaan dat u ziek bent en niet kunt werken. In sommige situaties kunt u echter wel aangepast werk doen. Heeft u bijvoorbeeld een been gebroken? Dan is een staande baan geen optie, maar een kantoorbaan misschien wel. Voor elke medische indicatie zijn er verschillende voorwaarden. Neem zo snel mogelijk contact op met het UWV als u een passende baan vind die u in combinatie met uw ziekte kan uitvoeren. Zij zullen u goed kunnen informeren over de voorwaarden.

Verdienen naast WAO (wet arbeidsongeschiktheid)

Als u arbeidsongeschikt bent verklaart, maar toch een baan heeft gevonden is dit alleen maar goed. Het heeft echter wel gevolgen voor uw uitkering. Omdat u gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent verklaard, zal het UWV per persoon een nieuwe beslissing maken. Hier gelden geen standaard regels voor.

Altijd doen

Wilt u bijverdienen naast uw uitkering? Overleg dan altijd goed de voorwaarden met uw werk coach. Als u uw mond houdt, kan het zijn dat u uw uitkering in gevaar brengt. Het UWV kan u helpen met het zoeken naar de juiste oplossing voor uw situatie.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op