Een WAZ uitkering is eigenlijk een uitkering voor zelfstandig ondernemers die arbeidsongeschikt raken.

De WAZ staat dan ook voor Wet Arbeidsongeschiktheids verzekering voor Zelfstandigen. Vroeger was deze wet een verplichte verzekering voor elke zelfstandige ondernemers. Op deze manier werd er voor gezorgd dat ook alle zelfstandige ondernemers recht hadden op een uitkering als ze onverhoopt arbeidsongeschikt raakte,

Nu niet meer verpliht, de WAZ verzekering

Vroeger was de WAZ dus verplicht voor elke zelfstandige ondernemer, dit is nu dus niet meer het geval. Zelfstandig ondernemers kunnen nu dus bij particuliere verzekeraars terecht om een WAZ af te sluiten. Echter, elke verzekeraar heeft wel het recht om ondernemers te weigeren, als ze de kans te groot achten dat een ondernemers deze uitkering nodig gaat krijgen. Als dit gebeurd kunnen ondernemers nog wel een alternatieve verzekering afsluiten, maar deze verzekering moeten ze ook bij een particulier verzekeraar afsluiten.

Hoogte van de WAZ uitkering

De WAZ wordt verstrekt door het UWV. De hoogte van de WAZ uitkering is afhankelijk van meerdere factoren. De mate van de arbeidsongeschiktheid is bijvoorbeeld van belang. En ook het inkomen wat de ondernemer verdiende voordat hij of zij (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt werd.

Werken en WAZ uitkering

Veel mensen die thuis zitten met een WAZ uitkering zitten met de vraag of ze nou wel of niet mogen gaan werken als aanvulling op de WAZ uitkering. Dit mag gewoon, het kan echter wel invloed hebben op je WAZ uitkering. Dit heeft ook weer met meerdere factoren te maken, zoals de mate waarin je werkt, voor hoeveel % je bent afgekeurd en wat je gaat verdienen. Kijk hier dus wel goed na en als je er niet uit komt, laat er dan even iemand anders naar kijken die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een jurist.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op