De IVA uitkering is een onderdeel van de WIA uitkering. De WIA uitkering staat voor Werk en inkomen naar Arbeidsvermogen. In de WIA uitkering wordt een onderscheid gemaakt tussen mensen die geheel of gedeeltelijk zijn afgekeurd. Mensen die namelijk gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, zijn ook voor een deel arbeidsgeschikt, en kunnen dus nog wel voor een gedeelte werken.

De IVA uitkering is er voor het gedeelte van geheel arbeidsongeschikt is. De IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten.

Wanneer recht op een IVA uitkering?

Om recht te krijgen op een IVA uitkering, moet je aan meerdere voorwaarden voldoen. Hieronder lees je de voorwaarden die de overheid heeft gesteld bij het bepalen van het wel of niet krijgen van een IVA uitkering:

Om voor een IVA-uitkering in aanmerking te komen, moet u ten minste aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

  • * U werkt in loondienst of u ontvangt een WW-uitkering.
  • * U bent jonger dan 65 jaar.
  • * U kunt maximaal nog 20 procent verdienen van wat iemand met dezelfde opleiding en werkervaring kan verdienen in het beroep dat u uitoefent.
  • * Er is een kleine kans dat u herstelt.
  • * U heeft de wachttijd doorlopen. De wachttijd duurt 104 weken na de dag waarop u ziek bent geworden.

Wat is de hoogte van de IVA uitkering?

De hoogte van de IVA uitkering wordt bepaald aan de hand van het loon wat je eerst verdiende toen je nog gewoon werkte. De IVA uitkering bedraagt 75% van de WIA uitkering. Net als bij een gewoon inkomen betaal je hierover ook 8% vakantietoeslag.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op