Je wilt, om wat voor redenen dan ook, ontslag nemen bij je huidige werkgever. Een mondelinge aankondiging is dan niet voldoende. Om het ontslag daadwerkelijk te laten 'gelden' dient dit ook schriftelijk te gebeuren door middel van een ontslagbrief.

Rechtsgeldigheid en wettelijke eisen

Daar je met de ontslagbrief een juridische (arbeids)overeenkomst wilt ontbinden is de rechtsgeldigheid belangrijk. Het is daarom belangrijk dat de ontslagbrief zorgvuldig in elkaar zit. Een rechtsgeldige ontslagbrief dient aan een aantal wettelijke eisen te voldoen.

De volgende gegevens moeten in de brief staan:

  • De volledige adresgegevens van het bedrijf waar je ontslag neemt.
  • Een duidelijk omschrijving waarin staat per welke datum je de arbeidsovereenkomst opzegt.
  • Jouw volledige naam en adresgegevens.
  • Een correcte ondertekening: plaats, datum, naam en handtekening. De datum is van belang omdat deze verwijst naar de opzegtermijn. De opzegtermijn staat in je arbeidsovereenkomst en/of de CAO van het bedrijf.

Gebruik ontslagbrief voorbeelden als vergelijkingsmateriaal en basis. Als de brief klaar is controleer deze dan zorgvuldig of laat deze controleren door iemand met kennis en/of ervaring.

Inhoud van de ontslagbrief

In principe is één regel voldoende:

'Hiermee beëindig ik onze arbeidsovereenkomst per 1 november 2014.'

Dat is wel erg formeel en kortaf.  Als je ergens met plezier hebt gewerkt mag je dat best laten weten. Het is dan beter om een vriendelijke en persoonlijke ontslagbrief te schrijven. Daarmee laat je een goede en positieve indruk achter. Je weet maar nooit of dat later nog van invloed kan zijn. Verder kun je in de brief zaken benoemen die wel formeel afgehandeld moeten worden. Denk aan openstaande vakantiedagen en/of de overdracht van taken.
Hieronder volgt een voorbeeld van een ontslagbrief met een vriendelijker toon:

Congé BV
Dagstraat 16
1222 AB Rotterdam

J.K. Jansen
Marnixtraat 19
2312 ZV Rotterdam

Rotterdam, 18 december 2014

Geachte mevrouw Berlage,

Met veel plezier heb ik de afgelopen jaren als coordinator bij Congé BV gewerkt. Toch wil ik mijn carrière graag een nieuwe richting geven. Ik heb een nieuwe uitdaging gevonden en zeg hierbij mijn arbeidsovereenkomst met Congé BV op. Met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van twee maanden wil ik de firma verlaten per 18 februari 2015.

Aangezien ik nog 15 vakantiedagen tegoed heb, wil ik graag op 3 februari 2015 mijn taken afronden en overdragen. Ik zal er zorg voor dragen alle lopende zaken voor mijn vertrek zo goed mogelijk af te handelen.

Ik heb altijd met veel plezier samengewerkt met u en mijn collega’s en wens u en de firma in de toekomst veel succes toe.

Met vriendelijke groet,

Jan Jansen
(handtekening, plaats, datum)

 

Verzending van de ontslagbrief

Laat de brief niet te lang liggen maar stuur hem snel op zodat het ontslagproces snel op gang komt.

Verstuur je ontslagbrief altijd aangetekend om misverstanden te voorkomen. Bewaar zelf een kopie en het verzendbewijs.

 

Heb je hulp nodig bij je ontslagbrief? Wil je zekerheid over de juridisch juistheid van de brief?
Onze advocaten en juristen staan direct voor u klaar. Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 085-7737093 of via ons contactformulier.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op