Wil je al lang ondernemen en ben je net je baan kwijt?

Als het economisch wat slechter gaat dan heb je kans op ontslag. Je kunt dan opnieuw naar werk gaan zoeken, maar ook het avontuur aangaan van ondernemen. Ben je buiten je eigen schuld ontslagen heb je van de afgelopen 36 weken er minimaal 26 gewerkt, dan heb je recht op ww.

Mogelijkheid om een onderneming te starten met behoudt WW

De regering biedt de mogelijkheid om een onderneming te starten vanuit de WW waarbij je pas hoeft terug te betalen als je winst gaat maken. Tot die tijd steunt UWV je met een WW-uitkering voor het dagelijkse levensonderhoud. Mocht het zo zijn dat je al snel veel winst maakt, dan wordt je WW gezien als een lening die je moet terugbetalen. Als het bedrijf niet succesvol is, kun je weer stoppen en terugvallen op de WW.

Overleg met werkcoach van UWV

Bij de start van je onderneming moet je eerst toestemming krijgen van je werkcoach bij het UWV. Je legt in eerste instantie je plan voor aan de werkcoach en als die het goedkeurt, krijg je een periode van 3 maanden de tijd om de plannen uit te werken. Dit betekend het opstellen van een ondernemersplan en uitzoeken of er financiering nodig is en of dat in eigen kring (informal investors) geregeld kan worden.

Lening van UWV

Mocht het zo zijn dat er niemand in je omgeving is die het geld kan uitlenen, dan kan UWV je helpen om bij een bank een lening te krijgen. Ook heeft het UWV de mogelijkheid een voorbereidingskrediet van €2718 te vertrekken. Dit bedrag krijgt u niet in een keer, maar na declaratie van kosten voor bijvoorbeeld reclame of beursbezoeken.

Starterskrediet

Bij het UWV is het mogelijk een starterskrediet van maximaal €33.366 te krijgen. Dit kan op twee manieren. UWV kan garant staan voor een banklening, of als een bank geen lening wil vertrekken, kan UWV tegen 8% rente zelf de lening vertrekken. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden:

  • U kunt zelfstandig werken en het werk wat u wilt gaan doen past bij uw werkervaring
  • U heeft een ondernemersplan waaruit duidelijk wordt wat u met het bedrijf wil bereiken
  • U woont in Nederland en vestigt uw bedrijf ook in hier.
  • U stuurt een BKR verklaring mee
  • U heeft geen krediet voor het bedrijf bij een commerciële bank

Voorkom hoge WW terugbetaling

UWV houdt bij hoe hoog uw inkomsten zijn en of het daarom noodzakelijk is om de uitkering te verminderen. Door dit zelf ook bij te houden kunt u voorkomen dat er hoge bedragen moeten worden terugbetaald.

Einde WW

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op