Wat is Wajong?

Als u op jonge leeftijd een ziekte of een handicap heeft gekregen, kunt u vanaf uw 18e een Wajong uitkering krijgen. Dit betekent dat u wordt geholpen met het zoeken naar een baan en het behouden van deze baan. Ook kan het dienen ter ondersteuning als u een opleiding doet. Ook als u niet meer kan werken, krijg u deze uitkering. De afkorting Wajong staat voor: Werk en Arbeidsondersteuning JONGgehandicapten. Iedereen die kan werken krijgt via deze wet daar ook daadwerkelijk de kans voor.

Aanvragen Wajong

Het aanvragen van de Wajong uitkering doet u bij het UWV. U krijgt daar een vast contactpersoon die u zal begeleiden en helpen. Hij of zij overlegt met bedrijven en zorgt ervoor dat iemand u, de eerste drie maanden bij uw nieuwe baan, helpt. De uitkering kunt u aanvragen met behulp van een speciaal formulier die u zowel digitaal als via de post kan versturen. Als u het via de post doet, dient u het formulier te printen. Onderteken daarna het algemene deel van het papier. Het is verstandig om voor uzelf een kopietje te maken voor uw eigen administratie. Stuur het formulier naar het adres wat aangegeven staat. Dit is het adres van het UWV. Zij nemen nu uw aanvraag in behandeling. Na 14 weken krijgt u de beslissing in huis, tenzij het extreem duidelijk is dat u nu en in de toekomst niet meer kan werken. Dan is de kans groot dat u de beslissing eerder krijgt.

Welke rol speelt het UWV?

Het UWV is de instantie die de wet daadwerkelijk uitvoert. Zij helpen dus de jongeren. Ineerste instantie kijken zijn naar de mogelijk. Waar bent u goed in en wat kunt u? Zijn daar hulpmiddelen bij nodig? Is daar ondersteuning bij nodig? Samen met het UWV gaat u dan op zoek naar een passende baan. Ook als u geen baan kan vinden of (nog) niet genoeg verdient, verzorgt het UWV de uitkering. Een andere afdeling beoordeelt uw aanvraag en beslist hierover.

Wajong voor of na 2010

In 2010 is de Wajong uitkering gewijzigd. U valt onder de oude regeling als u voldoet aan de volgende regels:

  • Voor 1 januari 2010 ontving u een Wajong uitkering
  • Voor 1 januari 2010 is uw Wajong uitkering gestopt, maar uw gezondheid is verslechterd.
  • Voor 1 januari 2010 heeft u de Wajong uitkering aangevraagd.

Als u aan geen van deze voldoet, valt u onder de nieuwe regeling.

U bent het niet eens met de beslissing

U hebt een brief ontvangen van het UWV, maar u bent het niet eens met hun beslissing. Allereerst kan u telefonisch om duidelijkheid vragen, maar u kan NIET telefonisch uw bezwaarschrift indienen. In een bezwaarschrift schrijft u duidelijk op waarom u het niet eens bent met de beslissing van het UWV. U kunt uw bezwaarschrift op (laten) sturen, maar u kan tegenwoordig ook digitaal bezwaar maken. Dit kan u alleen en alleen als u in het bezit bent van een Digi-D. Een Digi-D is gemakkelijk online aan te vragen, maar het duurt wel een aantal dagen voordat u hier bericht van krijgt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op