Wet, Werk en Bijstand, dat is waar WWB voor staat. Deze wet is een vangnet voor mensen die niet voldoende inkomen krijgen om de noodzakelijke kosten te voldoen. Het is een andere benaming voor de bijstand. Als u geen recht heeft op een WW uitkering, de ziektewet, alimentatie, arbeidsongeschiktheidsuitkering, salaris of een ander inkomen, kan u in de bijstand. Dit is natuurlijk een heel geregel en er komt veel bij kijken. Daarnaast is de bijstand alles behalve een vetpot en veel mensen kunnen er, door elk dubbeltje om te draaien, maar net mee rondkomen. Als er een onverwachte uitgave komt (bijvoorbeeld een kapotte kookplaat) is er direct een groot probleem ontstaan.

Aan het werk

Indien mogelijk is het van belang om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Via uw contactpersoon bij het UWV krijgt u hier hulp en begeleiding bij, maar er zijn genoeg dingen u zelf op eigen houtje kunt doen. Leer hoe u een goede sollicitatiebrief schrijft en maak een duidelijk en overzichtelijk curriculum vitae (CV). Hier kan uw werk coach u bij begeleiden, maar ook online staan er vele voorbeelden. Solliciteer op meerdere functies en bel achter vacatures aan, dit werkt vaak in uw voordeel omdat een bedrijf dan ziet: "Hij of zij wil echt graag!" Naar verloop van tijd leert u steeds beter hoe u een geschikte sollicitatiebrief schrijft, hier zijn enkele simpele richtlijnen voor die u op het internet kan vinden. Als u een afwijzing krijgt, vraag dan altijd waarom u afgewezen bent. Hier kan u alleen maar van leren voor de volgende sollicitatie.

Op gesprek

Als u wordt uitgenodigd voor een gesprek, is het belangrijk om er netjes en verzorgd uit te zien. Ga fris onder de douche, gebruik een goede deodorant en geurtje, draag gepaste kleding (strak in het pak is niet altijd noodzakelijk) en oefen eventueel met een familielid of kennis enkele vragen. Maak tijdens het gesprek oogcontact met uw gesprekspartner en wees eerlijk. Oneerlijkheid komt altijd uit.

Taboe

Hoewel het niet iets is om je voor te schamen, vinden vele mensen het vervelend om te vertellen dat ze in de bijstand zitten. Zeker als het een overmacht situatie is, heeft u echter niets om u voor te schamen. Geef eerlijk aan dat u in de WWB zit (u bent niet verplicht om een uitleg te geven), maar leg er vooral de nadruk op dat u gemotiveerd bent. In sommige situaties kan de werkgever een subsidie krijgen door u aan te nemen of u kan in eerste instantie in een proefperiode aan het werk. U werk dan met behoud van uitkering en uw werkgever kan dan rustig kijken of u geschikt bent voor de functie.

Hoeveel krijg ik met een WWB uitkering

Dit hangt af van uw gezinssamenstelling en werkverleden. Omdat het in elke situatie anders is, raden wij u aan om contact op te nemen met uw werk coach. Zij beoordelen uw situatie aan de hand van papieren en bewijzen en aan de hand daarvan krijgt u duidelijkheid hoeveel geld u per maand krijgt.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op