Wat is een WIA uitkering?

Soms worden mensen langdurig ziek. Dit kan een lichamelijk of een psychische oorzaak hebben. Wat de oorzaak ook is, in eerste instantie komt u in de ziektewet terecht. Zit u bijna twee jaar in de ziektewet? Dan kunt u de WIA aanvragen. Een andere optie is om in overleg te gaan met uw werkgever. Misschien wil hij uw loon nog wel langer doorbetalen? U krijgt dan automatisch wat extra tijd om aan re-integratie te werken en vraagt de WIA uitkering nog niet aan. Denk u dat dat gaat lukken? Weer aan het werk met iets meer tijd voor re-integratie? Ga dan zo snel mogelijk naar uw werkgever. Hij of zij zal u, gecombineerd met advies van de bedrijfsarts, hier meer over kunnen vertellen. Gaat zowel u als uw werkgever akkoord? Dan kan u dit doorgeven bij het UWV.

Verlenging van loondoorbetaling aan vragen

Via internet kan u het formulier ‘aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA’ downloaden. Hiermee geeft u aan het UWV door tot wanneer uw werkgever u wil doorbetaling. Als de verlening is aangevraagd werkt u aan uw re-integratie door het gebruik van een ‘plan van aanpak’. Als u nog in deze fase zit, wordt uw loon betaald door uw werkgever. Ruim voordat de verlenging speriode afgelopen is, ontvangt u van het UWV een brief over het opnieuw aanvragen van de WIA. Op dat moment kan opnieuw de beslissing worden genomen om de uitkering aan te vragen, of niet.

Werken lukt echt niet

Blijkt nou dat het echt niet lukt om aan het werk te gaan in uw doorbetaalde periode? Dan kan u de doorbetalingen beëindigen. U kan dit doen, maar uw werkgever kan dit ook doen. Overleg wel even onderling met uw elkaar, zodat u beide goed op de hoogte bent. Als u deze loondoorbetaling heeft stopgezet, dient u baas u nog minimaal 15 weken te betalen. Via de post krijgt u van het UWV een ontvangstbevestiging. Hou dit goed in de gaten, krijgt u deze niet? Neem dan even contact op het met UWV. In dezelfde brief staat namelijk ook hoe u een WIA uitkering kan aanvragen. Op internet vind u het formulier ‘beëindiging verlengde loondoorbetaling WIA’ die u kunt gebruiken voor het stopzetten van de loondoorbetaling.

Verplicht loon doorbetalen

In sommige situaties kan de werkgever verplicht worden gesteld om uw loon langer door te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als hij/zij niet goed heeft meegewerkt en dus niet heeft voldaan aan de plichten die bij re-integratie komen kijken. Ook uw werkgever zal tijd en energie in u moeten steken. In zo’n geval moet de werkgever u doorbetalen, dit kan oplopen tot maximaal een jaar. Als u werkgever zich bedenkt en u toch gaat helpen met de re-integratie, dan kan de verplichte doorbetaling eerder stop gezet worden. Natuurlijk krijgt u hier altijd bericht van via het UWV.

WIA aanvragen

  • Verzamel de papieren die u tijdens uw ziekte met uw werkgever hebt opgesteld. Bijvoorbeeld uw plan van aanpak, een eventueel gewijzigde plan van aanpak en de gesprekken hierover (de evaluaties)
  • Uw medische gegevens, deze kan u opvragen bij de bedrijfsarts
  • Probleemanalyse, ook deze kan u opvragen bij de bedrijfsarts.
  • Het oordeel van de bedrijfsarts
  • Vraag nu de uitkering online aan en verstuur alle juiste en volledige documenten.
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 93

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op